Gästinlägg från anonym woa-holder

Efter lite tjat har jag fått ännu ett gästinlägg. Jag kommer publicera gästinlägg från de holders jag känner igen, oavsett om ni är positiva eller negativa. Det finns så många historier i detta och även om inget brott har begåtts så har man balanserat på moralens rand många gånger.

Hej alla!

Jag är en av de som var mest aktiva i World of Alidia från start och är här för att göra ett gästinlägg. Jag skulle vilja kommentera Vanjas svar på Breakit och Aftonbladet samt ge min syn på saken. 

Hon hävdar att de från start har varit ”så extremt transparenta”, att de visade budgeten och svarade på frågor live i Discord. Det stämmer. Vad hon utelämnar är att publiceringen av budgeten föranleddes av stark kritik från både mig och flera andra av de mest aktiva. Vanja och Niklas försökte under en tid innan publiceringen att få till privata telefonsamtal samt skrev privat till alla som var kritiska. I de privata konversationerna var tonen hård och de gjorde det tydligt att kritik och misstro inte var välkommet. Timvisa samtal mellan Vanja och missnöjda holders ledde endast till att de sköt ifrån sig all kritik och hänvisade till den kraschade marknaden. 

Vanja berättar för Breakit att de trodde att marknaden skulle studsa tillbaka ”hela vägen fram till hösten 2022”. De har hela tiden drivit narrativet att de blev tagna på sängen av kraschen och att de inte har något att göra med WoAs misslyckande. Sanningen är att Ethereum-kursen föll drastiskt, i samband med Terra-Luna-skandalen, redan innan WoA mintades. När det hände utbröt oro i Discorden då många redan hade köpt ETH för att ha innan mint. Dessutom skulle projektets intäkter kraftigt minska då priset i ETH, för 1 WoA inte förändrades. Vanja och Niklas sade bara sådant händer och att det inte skulle påverka WoA. Samtidigt sköt de fram minten för att ”marknaden var instabil”. Det tyder på att de redan då visste att marknaden där 10 000 NFT:er sålde slut på några minuter, var förbi. Roadmapen korrigerades inte trots de nya förutsättningarna. I anslutning till nyheten om en instabil marknad nämns investerare. Med facit i hand blev det aldrig någon som investerade men detta vändes flitigt i marknadsföringen för att inge en illusion av trygghet. 

Trots att de, enligt egen utsago har varit motarbetade från start har de fortsatt att hävda att de ska fortsätta jobba med WoA  livet ut och att allt som utlovats ska genomföras. Samtidigt vet vi att de förväntade sig få in ca 30 miljoner men fick in ca 2,6 miljoner. Efter minten avtog mintningshastigheten efter endast några dagar. Det framgick direkt att 1. projektet inte skulle sälja slut inom en överskådlig framtid och 2. att det inte skulle bli tal om några 30 miljoner. Redan där skulle Vanja och Niklas ha backat, varit ärliga och frågat communityt vad de skulle göra med de pengar som trots allt hade crowdfundats ihop. 

Istället har en okänd mängd pengar östs in i Metaverse trots att responsen från communityt har varit minst sagt sval. Ytterligare en okänd mängd pengar har lagts på anställda som ska hålla igång discorden (inte modsen utan anställda chattare), deltagande i olika tävlingar, betalda följare på Twitter, visningar på Youtube och medlemmar i Discord. Niklas har köpt WoA på andrahandsmarknaden för att få andrahandsvärdet att de högre ut. Detta erkände han då det höll på att avslöjas via Flashbacktråden. Han hävdar att dessa NFT:er har köpts för privata pengar. Samtidigt har ETH skickats från WoA plånbok till kontot Mr Whale (se flödeskartan som publicerats här tidigare) som sedan använts för köp. Det går lätt att kolla upp via den öppna blockkedjan. Communityt väntar ännu på svar angående detta. De uteblivna investerarna har skyllts på marknaden. Den överdriva och oärliga marknadsföringen angående dem är än idag inte kommenterad. Allt detta har gjorts för att skapa en illusion om att vara mer framgångsrika än vad de någonsin var. Det är inte att vara ”så extremt transparent”. 

Vanja och Niklas är inga nybörjare på företagande. De har drivit eget och levt på det under nästan hela sina yrkesliv. Vanja har suttit i flertalet poddar (innan WoA) och berättar om att hon alltid har en tydlig affärsplan, noggranna budgetar och alltid har en plan A, B och C för hur hennes företag ska få in pengar och även hur hon ska skapa en lön för sig själv så hon kan fortsätta arbeta med det. 

Att två erfarna entreprenörer skulle ”råka” göra av med 2,6Mkr på normala kostnader såsom personalkostnader, marknadsföring mm låter helt befängt och osannolikt. Ännu osannolikare är att de skulle ha blivit så tagna på sängen av kraschen att inte ens plan A, B och C skulle kunna förhindra ett hårt och oplanerat avslut där investerare lämnas helt utan något typ värde. Ändå är det så det låter i Vanjas svar på kritiken.

Enligt Vanja och Niklas har marknadsföringen framförallt bestått av blogginlägg, Instagraminlägg, influenserluncher etc. Jag har inte sett någon annan än Vanja marknadsföra WoA på sociala medier. Slutsatsen blir att Vanja mest troligen har fakturerat WoA för varenda inlägg hon har gjort om sitt eget hjärteprojekt, och de luncher hon höll under våren samt alla pitchingar hon gjorde för investerare. Det här är en personlig åsikt, att man tar inte betalt för att marknadsföra sin egen startup. Särskilt inte när man vet att man fick in knappt 10% i intäkter jämfört med förväntat. Det är inte olagligt, men likt väl omoraliskt eftersom projektet samtidigt inte levererade vad som hade utlovats. 

I Aftonbladet berättar Vanja att de i slutet av året kommer ha gått back på WoA pga skatten. Hon får gärna förklara hur hon skattar på en förlust. Visst har de gått med vinst på WoA om de ska betala skatt. Åtminstone har de kunnat lyfta löner under hela 2022 och det är inte fy skam (för dem). Det har varit mycket debacle om deras nyköpta hus på Gotland. Även om de troligen inte har tagit 2,6 miljoner för att direkt köpa ett hus, har lönerna och utdelningen de tagit ut har möjliggjort banklån, osv. Vad skulle det annars vara? Niklas har inte kunnat arbeta alls på flera år och Vanja meddelade öppet att hon slutade göra samarbeten när de började arbeta med WoA. Såklart sticker det i ögonen att de har levt loppan medan WoAs ekonomi har körts i botten. 

Det är min egen och min samlade bild av vad andra holders har skrivit, att communityt vi hade i början är den enskilt största utilityn vi har fått av WoA. Den skapades inte av Vanja och Niklas, utan av de tre moderatorerna som var i Discord samt något vi alla skapade ihop. I Discorden delades allt mellan planteringar, livshistorier, gifs, tips om barnprylar mm. Aktiviteterna som har gett oss otaliga skratt anordnades av moderatorerna och har gett många positiva minnen. Vi har gång på gång lyssnar på Vanja och Niklas när de har försäkrat oss om att WoA kommer bli det de tänkt och förlåtit misstag på misstag. Det är detta community Vanja och Niklas numera påstår skickar hat och gör ett mini-drev. 

Med en sådan gemenskap, samt ett otroligt tålmodigt community (tänk på att 1 år (!) fortlöpt innan de fick ordentlig kritik) hade de kunnat göra så mycket kul för 2,6 miljoner. De kunde ha använt pengarna de faktiskt fick in till något communityt hade uppskattat. De hade exempelvis kunnat räcka till flera meetups (de hade en), flera workshops (det var 3 st på meetupen och 3 st digitala i Discord), fler fysiska gåvor (de med mest speciella NFT fick ett halsband med WoAs logga, resten fick inget), Vanja hade kunnat ge gratis medlemskap i sitt eget bolag Rimlig träning, kanske en större gåva till ME-forskning än de ynka 500kr som skänktes (hur de har använt Niklas ME som patos i marknadsföringen är en annan historia…). Det hade 100% uppskattas mer av communityt än ett Metaverse som, fortfarande inte är färdigt, gratis NFT från andra projekt som inte går att sälja, samt rabattkoder som dels gick att hitta på Vanjas kanaler och som var så små att det lönade sig att istället vänta på nästa säsongsrea.

Men den springande punkten är bristen av ansvarstagande. Genomgående är att Vanja och Niklas helt friskriver sig från sitt ansvar. De skyller på marknaden samt hänvisar till att de inget hellre vill än att WoA skulle ha blivit det de önskade. Om de inget hellre önskade hade de kunnat skippa att ta betalt innan det fanns några pengar i bolaget, det ingår i att starta ett nytt företag, särskilt om man ser det som sin livsgärning. De hade kunnat stoppa tidigare, erkänna sina fel, vara transparenta på riktigt. Man kommer långt med en ursäkt. Då hade de, tillsammans med communityt kunnat hitta på något som åtminstone kändes good enough för alla. 

Slutligen. Vanja ville få med kvinnor i web 3-, krypto- och NFT-världen. Denna bajsmacka (för att använda Vanjas språk) av brutna löften, lögner och smutskastning har gett total motsatt effekt. Den här historien visar också vilket ansvar influensers har i att förvalta det förtroende de åtnjuter. Det är dags, på allvar, att avkräva ansvar. 

7 svar till ”Gästinlägg från anonym woa-holder”

  1. Otroligt bra skrivet!

    Gillad av 1 person

  2. Bra skrivet! Och ej att förglömma att det på andra håll skrivits t.ex. att workshoparna på woaträffen, hölls av folk som fick betalt i NFTer…….

    Gillad av 1 person

    1. Det var originalplanen, men eftersom de som höll i workshopparna är småföretagare ville de självklart ha betalt.

      Gilla

  3. Jättebra text och tack för att det delas. En annan kommentar: de bjöd på mat på eventet, det stämmer och det var fint ordnat. Det skulle ju också kunna skriva att de bjöd på wraps, det är såklart också mat och jag hörde att den var jättegod. Skriver en mat istället för wrap så låter ju kostnaden mycket högre i mina öron än om de skriver wrap. Bara en sån liten grej måste de också överdriva.

    Gillad av 1 person

    1. Jag såg att några som var där gick på restaurang istället

      Gilla

  4. Det här adderar ju tyvärr ett extra lager skräpighet som jag inte kände till. ”Betalda följare på Twitter, visningar på Youtube och medlemmar i Discord”, uppepå hela grejen med kritikhantering i privata samtal. Hade ingen aning…

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång