Gästinlägg: Hoj från Bloggbevakning

Hej hej! Hoj från Bloggbevakning här. Har gjort en liten sammanställning med några övergripande punkter kring den här härvan WOA som jag tycker börjar bli förbisedda eller har behov av förtydligande. Finns många, många, som skrivit bra och bättre på ämnet men det här är alltså några lösa rubriker jag skulle vilja dra fram i ljuset. Jag kallar den:

Vanja och Niklas, lögner, manipulation men framförallt ❤ hjärtmileys ❤ 

Ett av Vanja och Niklas mest återkommande försvar just nu är att de ville väl. De skulle få in kvinnor i Web3/krypto. De skulle heltidsanställa forskare kring ME. De skulle ha ett öppet och kul community, något som stack ut just därför att inga frågor var obekväma. De skulle utbilda deltagarna, inte utnyttja deras okunskap!

Allt det här gick i stöpet när minten kom och de fick in en tiondel av deras förhoppningar. Då är det väl ingen som kan beskylla dem för att de inte kunde uppnå sina mål, eller hur?

Det är lätt att vara generös när man har 30 miljoner att leka med. Det är inte lika lätt när man har en tiondel av det, men det är också då vi kan se ganska tydligt var prioriteringarna i projektet egentligen låg. De fick in drygt 2.7 miljoner i mint så vi kan börja där. Från det har vi en väldigt konkret siffra och det är den på 350’000 som gick i koncernbidrag från World Of Alidia till Wikström Malmqvist AB i slutet på 2022. Detta är alltså pengar som gick från projektet rätt in till Vanja och Niklas andra bolag där de sen kan göra vad de vill med pengarna. Det är drygt 13% av totala intäkten för den som bryr sig om procent. Den procentsatsen har de inte pratat så mycket om, men det finns en som de nämnt gång på gång och det är den här summan som ska till ME-forskning. I Aftonbladets artikel från 23/8 så berättar Vanja att de enligt löftet skänkt 10% av royalties – 500:- – till Hjärnfonden. I en skärmdump från Niklas så presenterade han att de fått in royalties på 11’000 kr för 2022. För den som är snabb i huvudet så är 500:- inte ens hälften av 10% på 11’000:-, och för den som är nyfiken så är det ungefär 0.002% av den totala omsättningen, eller sjuhundra kronor till dom för varje enkrona till hjärnforskningen.

Men okej. 350’000 i lön för två personer under ett helår är verkligen inte mycket pengar om man tänker på att det inkluderar arbetsgivaravgifter etc. Inte ideelt arbete, som de av och till påstår att de nästan utfört, men ändå, en ganska liten summa för ett helår. 

Detta sagt, så är det inte här det tar slut. En av de frågor som holders – de som köpt WOA:s – har är hur mycket Vanja tagit för att marknadsföra WOA. Enligt Niklas har hon fakturerat för varje gång hon publicerat om WOA på sociala medier, varje gång hon varit med i en pod kring WOA, varje gång hon haft möten med investerare. Ingen vet vilka andra WOA har samarbetat med, och Vanja/Niklas andra bolag har rapporterat en ökning på ungefär en miljon för året 2022 i just samarbeten, samtidigt som Vanja själv säger att hon sagt upp samarbeten med andra bolag under året för att fokusera på WOA. Vi vet inte, men det är just därför frågan har dykt upp. Ett svar borde inte vara så svårt att få fram – är det 0:-, är det 50 000, eller är det bra mycket mer?

Detta är intressant om vi sen funderar på vad vi vet utifrån vad de sagt att pengarna gått till:

-150 (2.7 miljoner SEK) från start. Bekräftat

-20 Lön (362’000 SEK) (för de två som jobbade). Bekräftat

-19 Lön (350’000 SEK)(Utdelning v&n). Bekräftat

-5 (90’000 SEK) Strölöner, uppskattning

-10 (181’000 SEK) Grafik, uppskattning

-10 (181’000 SEK) Metaverse, uppskattning

-10 (181’000 SEK) Aktiviteter, uppskattning

-10 (181’000 SEK) hosting, hemsida, smarta kontrakt etc, uppskattning

-??? (??? SEK) ..Marknadsföring?

Säkerligen så att någon post är överdriven och någon post underdriven men i runda slängar är 84 ETH borta , och 66 kvar, typ 1.2 miljoner SEK och med den enda posten marknadsföring kvar att täcka. Vi vet att de marknadsfört lite via twitter. lite via google och sen är det influencermarknadsföring. Den enda influencern vi vet om som skrivit om projektet är Vanja. NU upprepar jag mig igen, men det börjar bli väldigt intressant att veta hur stor del av denna miljon som Vanjas företag dragit in på nya samarbeten kommer från WOA och hur stor del av WOAs marknadsföringsbudget har gått till Vanja?

Jag kommer tillbaka till prioriteringar. De säger att allt blev knapert för de fick in alldeles för lite pengar. De kunde inte genomföra alla sina löften, de kunde inte bistå med kontorsplats, det fanns inte utrymme för det helt enkelt. Vi saknar ju rätt stora pengar, men om vi tycker att alla de ovanstående punkterna är rimliga, så finns det en miljon kvar. För att igen räkna med en buffert, vad kan man få för hälften av det?

En halv miljon räcker till ett coworkingspace i drygt ett år för 10 personer i absoluta centrala Stockholm om man googlar. Orkar man pallra sig ut till Hammarby sjöstad eller södra delen av söder så kan man vara dubbelt så många där samtidigt. Det finns helt säkert billigare lösningar att välja på också, och samarbeten med olika co-workingspaces, mediahus, etc. Du kommer faktiskt långt på en halv miljon i stockholm, särskilt om du har en mediaplattform baserad på lite goodwill. Från det har vi dessutom hela den här satsningen på “Metaverse” som ingen någonsin efterfrågat. Jag har satt den posten på 10 ETH nu, så fimpa den och lägg det på möblemang,någon yogamatta och kanske tillochmed en kaffemaskin istället. 10ETH, 180k, det är småpengar mot den data som Niklas presenterade att Metaverse kostat, men ingen vet säkert för de ger aldrig konkreta siffror på något, vilket leder in till nästa ämne som är:

Öppenhet

Det här är något som holders har “tjatat” om. V&N ställer gärna upp på intervjuer i stora dagstidningar men när de som gått in med pengar i deras projekt ställde lite frågor så stängs deras enda kommunikationskanal ner. Låt mig påminna igen att detta är främst kvinnor som är totala nybörjare på krypto/NFT som nu ett år efter att de gått in med pengar äntligen börjar ställa lite kritiska frågor och då blir direkt utskickade i kylan utan någon möjlighet att spara ned något eller någon från den chattgrupp de varit en del av. Det är inte konstigt att vilja veta var pengarna gått. Det är inte konstigt att ifrågasätta grundarnas intentioner när de gömmer sig för raka frågor. Det är inget drev när du som blivit lovad en kontorsplats livet ut undrar varför du inte får det. Men vad spelar det för roll, det största löftet var ju din NFT, den som du får behålla resten av livet. Den var ju värd pengar länge, det märktes ju på andrahandsförsäljningen?

Manipulering av värdet

I flashbacktråden så upptäcktes det att en användare – “mr_whale” köpte upp WOA:s i en stor utsträckning. Det spekulerades att detta var Vanja eller Niklas som gjorde det för att blåsa upp värdet av “WOAs” – helt enkelt om WOAs aldrig sålde för lägre än ett visst pris så fortsatte de som hade WOAs att tro att deras var värda minst det priset. När tråden upptäckt Mr_Whale så stannade den användaren till men en annan dök upp – “Flower Girlish”. Flashback spekulerade såklart, men vad hade de för bevis? Ingenting, fram tills att Niklas skulle sälja en WOA och då skickar ett privat meddelande till en annan holder, från “Flower Girlish”-kontot. Vanja och Niklas försökte svänga om det här till att de skapat dessa konton till sina barn (.. som de alltså.. kallar “mr_whale” och “flower_girlish”?) så att de kan ge de en present när de blir vuxna. Att det kom fram av misstag var ju olyckligt. Flower_girlish är sen dess tömt, det har skickat tillbaka alla sina NFTs till WOA och Mr_Whale har fått 2 ETH som kompensation för köpet av NFTs. Det betyder att hur de än sa om det från början så verkar det som att WOA bekostade dessa köp av WOA:s.

Jaha, krångligt, jag orkar inte försöka, vad betyder det??====????

Helt enkelt, genom att använda pengar som de redan fått in till de få som vill sälja så kan de få värdet av hela samlingen att verka mycket större än vad den är under en ganska lång period. Det är den enda fördelen av ett sådant upplägg, för vem som helst inser ju att om du köper tillbaka WOAs för pengar du fått in när du sålde dem så görs ingen vinst någonstans. För att NFTs någonsin ska kunna göra en vinst så måste utomstående vara intresserade av just den samlingen, och genom att låtsas vara utomstående kan man på så vis använda redan intjänade pengar till att få kollektionen att verka värdefullare än vad den är. 


Vanja och Niklas har kallat detta att hålla ett “hälsosamt floor price” och påstår att det inte alls är något konstigt i NFT-världen. Det senare vet jag ingenting om, men det tidigare betyder bara att de manipulerar sina investerare och utomstående till att tro att det finns en marknad där det inte finns någon. Extra allvarligt när marknaden är det enda som sätter värdet. En bil är ju värd något även om ingen vill köpa den för du kan transportera dig själv med den. En NFT är bokstavligen värdelös om ingen vill ta över den – ett spel hot potato tills marknaden tröttnat egentligen. Det här upptäcktes som sagt på flashback, och det var ju tur för Vanja, för hon har gjort tydligt att hon helt och hållet ignorerar vad som kommer fram där, så låt oss dyka in i det argumentet lite.

Flashbacktråden

Flashback, alltså, älskade älskade flashback. Alla de intervjuer som dyker upp nu så nämner Vanja den här tråden på flashback, och hur den fullkomligt pyser av rasism och sexism och hur det på något sätt har satt stöpar i hjulet för dom från första början. Det är intressant av flera anledningar:

  1. Om tråden är överfull av rasism och sexism – varför skulle det påverka deras målgrupp, kvinnor i medelåldern? Dels är ju dessa statistiskt sett inte på flashback och dels är ju dessa en grupp som är extremt negativt inställd till både rasism och sexism så en tråd full av detta är ju inget de kommer läsa mer än första raderna av.
  2. Tråden tillkom ganska sent – efter mintning och första försäljningen. Faktum är att första svaret i tråden, efter starten, är positivt inställt!

Spännande. Tror inte det är en scam, bara ett nytt och spännande sätt att få in betalande medlemmar.

Bra och tydlig video de har där de går igenom hur man köper. Intressant att veta hur många som köper med ETH respektive VISA/MasterCard. Har du någon uppfattning?

  1. I skrivande stund 1100 inlägg, och ja, det är ju flashback så några rader av rasism/sexism finns ju där, men jag vågar säga att mindre än en procent av inläggen ens kommenterar WOA-konsten. 

Är det verkligen rasismen och sexismen som gör Vanja arg på tråden, eller är det 

  1. Inläggen som upptäckte att V&N satt och köpte upp WOA:s under falska namn ( https://www.flashback.org/p81384343#p81384343  )
  2. Att Niklas själv gav sig in i diskussionen och snabbt fick avvika för frågorna blev för svåra? ( https://www.flashback.org/p81423346#p81423346 )
  3. Hela användaren “Sakligkritik”s närvaro som tydligt och pedagogiskt sammanställer lögner, överdrifter och konstigt beteende från radarparet?  (https://www.flashback.org/p81672316#p81672316  ) 
  4. Resterande dryga tusentalet inlägg? Läs själv, fråga dig själv om varför en av medgrundarna har problem med den här tråden (https://www.flashback.org/t3429545)

Så, ja, mycket popcorn, mycket läsning. Ganska (väldigt) kul. Kommer tillbaka till vad det är för försvar vi får höra, så låt oss kalla nästa och sista stycket för:

Otur, inkompetens eller manipulation?

Finns ett uttryck som jag precis hittat på som är att du snubblar väldigt sällan dig uppåt i livet. Med det menar jag att om du påstår dig haft otur i ett projekt eller blivit motarbetad så är det då konstigt om den enda vinnaren i slutet är du själv. Vanja och Niklas skyller just nu på allt och alla, alla förutom sig själva egentligen och är väldigt väldigt ledsna över att det här gick så dåligt. Men från deras perspektiv, gick det verkligen så väldigt dåligt? Deras andra bolag, dit de skickade koncernbidraget på 350000, har ju haft sitt bästa år någonsin.

Vanja och Niklas har inte lurat till sig miljarder dollar, inte ens kronor, utan hela World of Alidia handlar om typ 3 miljoner, en liten lägenhet på söder eller ett halvstort hus på Gotland. Detta är pengar som kommit in via deras investerare, men det är också här skon börjar klämma. Dessa investerare är inte några hårdhudade börshajar som äter upp någon istället för att bli uppäten. Det här är Vanjas följare, såna som varit med henne genom vått och torrt i flera år. Såna som litar på henne när hon säger att hon och Niklas har haft en tuff period men nu börjar se ljuset, och att Niklas med sin sjukdomsbild har blivit en av Skandinaviens ledande experter kring det här superheta krypto/web3/NFT-rummet. Vanja lovar inte, men det vore väldigt väldigt konstigt att ett så bra team som deras inte ska krossa andra NFT-projekt som dragit in stora pengar. Vanja lovar inte, men om du lever på sjukpenning så kan hon ändå tipsa dig om att det absolut går bra att satsa dina pengar i hennes projekt. Köp gärna tre NFTs förresten, det är så de brukar göra för att enkelt gå med en bra vinst. Vem är hon att avråda från något sånt? Har de lurat in någon – finns det någon som inte visste att det fanns en risk här? Naej, det är nog svårt att påstå, men riskerna har alltid gömt sig mellan stycken som berättar om hur galet bra det här kommer bli och hur lite de själva tvivlar och i communityt som många säger var den bästa grejen med hela WOA så blir det såklart en form av grupptänk att det här kommer bli det bästa någonsin. 

Det är också så när de berättat om hela upplägget så har de använt sig av grej som jag har hakat upp mig och det är en härskarteknik vi alla känner igen från mellanstadiet – svåra ord. Alltid en vinnande teknik när man som tioåring kunde droppa ett ord med mer än två stavelser i en mening och mottagaren helt enkelt bara gav upp och accepterade att du nog visste vad du pratade om (eller slog till dig, man kunde ju aldrig veta vilket det skulle bli). Insäljning av WOA har helt och hållet skett med så mycket techjargong, krångliga ord, akronymer och nedlåtande smileys som möjligt så när en vanlig människa inte förstår så är det underförstått att det är dennes fel och därmed kanske han eller hon helt enkelt bara borde lita på vad Vanja och Niklas, svenska proffsen på Web3, säger? 

Försvarstalet hittills har handlat om saker som flashbacktråden, det har varit NFT-kraschen (som skedde innan de ens mintade) och det har varit en sista grupp som de gett skulden. Ett sista gäng de känner borde få sig en känga, som skulle kunnat – som borde –  gett mer – och det är communityt. Enligt V&N har communityt varit svårengagerat, de har inte gjort tillräckligt och Vanja och Niklas olika initiativ har haft dålig uppslutning. I intervjuer är det en av anledningarna till att det här aldrig tog fart, för de kände helt enkelt inte att de fick gensvar för sina häftiga idéer. Jag orkar inte ens börja raljera om varför det är i bästa fall sociopatisk nivå av gaslightning att skylla på den lilla grupp som faktiskt stått bakom dom i över ett års tid bara för att denna grupp nu äntligen börjar ställa lite tuffare frågor – det är helt enkelt ett jäkla skitbeteende och att de ens vågar nosa på den utvägen säger allt om vilka de här två människorna är. De säger att de står inför ett drev – och det kanske de gör, men de har också fått tillgång till några av sveriges största plattformar i och med att de uttalar sig i intervjuer till höger och vänster, de stackars följarna som köpte in sig i projektet har ingenting, de får bara ta emot av den här skiten som Vanja och Niklas nu kastar åt deras håll, och om de gjort misstaget av att berätta för sina partners eller vänner eller kollegor att de gått in i WOA så kan jag lova att de får ta tjuvnyp därifrån med. För vissa kanske det är en rolig grej nästan, lite pinsamt men inte mer än så. Några tusenlappar i sjön, men roligt att testa något nytt. 

För många andra i den här gruppen så är det nog inte särskilt kul. Har du sjukpenning så hade de här tusenlapparna kanske kunnat bli en månad de kunnat lyxa till det på istället. En månad de hade kunnat bjuda sin partner på restaurang, eller köpa den där handkontrollen som barnet tjatat om eller bara inte bli orolig när räkningarna ramlar in. Självklart är det vuxna människor, självklart ansvarar de för sina pengar, men lika självklart finns det vampyrer där ute som utnyttjar andras okunskap och hopp om en bättre framtid till sin egen vinning – om det så är en vinning genom en kollektion digital konst eller ett nyrenoverat hus på gotland. Vad vet jag, jag känner i alla fall inte att de ska komma undan utan att svara på de här väldigt rimliga frågorna som deras köpare ställt.

2 svar till ”Gästinlägg: Hoj från Bloggbevakning”

  1. Angående royalties och välgörenhet, så sa de faktiskt för längesedan att de skulle skänka 5% av deras royalties. Och 500 kr är ju ungefär 5% av 11 000 kr.

    Men däremot kunde de ju gott skänkt en större procentandel av sina royalties. Eller av mintpengarna. Eller av lönerna. Eller… osv osv. Om man har råd att köpa och renovera ett hus på Gotland, har man nog råd att även privat skänka mer än 500 kr till välgörenhet!

    Gillad av 1 person

  2. Yes, det har varit olika procentsiffror, men specifikt i den aftonbladetartikel som jag hänvisar till så säger Vanja så här:
    ”Hur mycket blev det?

    – Vi har kunnat donera 500 kronor. Det kan man tycka är jättedåligt men det är ändå 500 kronor och det är 10 procent på de royalties vi fick in.”
    Vilket det ju inte är, och även om vi pratar 5% så är vi fortfarande en liten bit från målet – 550 och inte 500. Pettites i båda fallen IMO men det är kul att även om de tar den siffran har de avrundat nedåt utan någon egentlig anledning för att verkligen ge så lite som möjligt haha

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång