The society gate

En sak som inte kommit fram i andra kanaler var det som pågick i andra NFT-projekt. För Woa-communityt började ju leta sig utanför den trygga skandinaviska Woa-sfären under hösten 2022. Det fanns ett amerikanskt NFT-projekt The Society vars mål var att stötta kvinnoledda projekt.

Deras kollektion bestod av 1000 NFT:er som kostade 0,07 ETH styck vid mint. De reserverade en del NFT:er för sin egen kollektion samt hade även erbjudanden som köp en NFT, få en NFT på köpet. Totalt fick de in cirka 30 ETH (i nuvarande penningvärde 540.000 kr). Deras plan var att använda pengarna till att ”sweep the floor”, dvs köpa andrahands-NFT:er med lägsta pris på OpenSea i kvinnoledda projekt. På så sätt ökar ”floor price” och projektet får mer omsättning. NFT:erna som köptes i andra hand lottades sedan ut till The society holders, man hade lika många lotter som antalet The Society NFT:er man ägde. På förhand bestämde också ”The Committee” hur stort svepet skulle vara, t ex att de skulle spendera 2 ETH (med avrundning uppåt i antal NFT:er). Den som vann en lott kunde antingen vara glad att få äga en NFT i ett nytt projekt (beroende på vad de erbjöd för förmåner) eller i sin tur sälja Opensea och tjäna lite ETH.

Systerprojekten till The Society var bland annat Boss beauties, Not your Bro, Sad Girls Bar, The Heist, Pixie Jars, Global Kind och World of Alidia. The Societys hemsida finns inte kvar så jag kan inte säkert säga exakt vilka. Vid denna tid hade väl inte några NFT-projekt förmåner kvar att tala om, men till exempel Not your Bro erbjöd sina medlemmar en egen Metamask-anslutning till Ethereum som var mycket snabbare och säkrare än standardanslutningen.

The Society påbörjade sin sweep-process under hösten utan att ha sålt slut sina NFT:er, de sålde slut i början av december. Processen fungerade som så att ”the Committee” (där bland annat Amanda från World of Alidia ingick) utsåg fyra projekt som var i behov av stöd från The Society. Alla medlemmar fick rösta (hemlig röstning) och två projekt gick till finalröstning. De som sedan röstade om vem som skulle vinna sweepet var ”Whale”-gruppen och val är man om man äger många NFT:er (i The Society var gränsen fem NFT:er). Grundarna till The Society, Kerin och Matthew, var de enda som visste valresultatet och vid en slumpmässigt tidpunkt gick de in och massköpte NFT:erna. Efter svepet var klart publicerade de nyheten om vinnaren samt lottade ut NFT:erna bland sina holders. Reglerna för svepet var att ett och samma projekt inte fick vara med i två på varandra följande omröstningar. Amanda jobbade hårt för att nominera och få med World of Alidia i sweep-processen.

I slutet av oktober var det dags, World of Alidia blev till slut en av kandidaterna.

Amanda, Stephanie och Vanja var så klart superglada.

 World of Alidia gick till finalröstningen som började i början av november.

Då händer något i The Societys valkanal, en före detta woa-holder (svensk) träder fram och hon är inte nöjd.

Amanda och Stephanie svarar, andra World of Alidia holders kommenterar även. Jag kommer inte klippa in allt detta då detta egentligen inte handlar om holders eller exakt vad som skrevs.

Diskussionen fortsätter, de icke svensktalande The Society-medlemmarna som även hänger i Woas discord är inte nöjda med att det bara pratas svenska i WoAs discord samt att de inte kan utnyttja rabatter mm.

Amanda och Stephanie hoppar in i diskussionen igen, utlovar mer engelska i Woas discord. Amanda intygar också att hon representerar två projekt men att eftersom de är flera personer i kommittén är hon bara en röst av många. Grundarna av The Society intygar också att allt går rätt till.

Och det här kan verkligen inte skyllas på Amanda, men bland annat skriver hon:

Kanske lite orättvist av mig att bara klippa in detta, för hon skrev verkligen in mycket som hon slitit med, för om det var någon som kämpade hårt med att få in nya internationella holders så var det Amanda. Amanda har fixat tävlingar, hon har pratat om World of Alidia i andra kanaler, hon har fixat skattjakter etc, hon trodde verkligen på World of Alidia.

Egentligen är kanske inte dessa skärmbilder så intressanta, men det som händer är att en osäkerhet sprids i The Societys whale-kanal.  Det kanske inte påverkade slutresultatet, men för vissa woa-holders på The Societys kanal så visste man nu att det fanns före detta holders som inte var glada, man var inte ensam.

Det som kanske är mer intressant är det som händer på andra ställen när röstningen lider mot sitt slut, t ex Opensea. The Society har tillkännagett att svepet kommer vara på 1 ETH. Rekommenderat floor price för Woa ligger på 0,06 ETH sedan ett möte tidigare under hösten. Det jag kan hitta när jag tittar tillbaka är att floor price troligen var på 0,038 ETH. För att göra det enkelt att räkna: Om alla säljer för 0,06 ETH så går det 17 Woa NFT:er på 1 eth.

På Opensea är det minst fem Woa holders som börjar lista lagom många Woa-nft:er till ett precis lagom pris så att de får så mycket som möjligt och ändå precis kommer med i svepet. Framför allt tre ”originals” som varit bland de cirka tjugo som var riktigt engagerade börjar kapprusta. Nu känns det inte riktigt lika kul att ha en namngiven profil på Opensea, så alla börjar heta 02BE4E och S67TY4 istället (men är man original vet man ju vem som äger vilken sjöjungfru). När person A listar under person B sänker person A priset med 0,01 ETH och så kontrar B och då kommer C in och sänker lite till. Om priset sänks tillräckligt kan man ju dessutom få med en extra NFT så det gäller att hålla sin huvudräkning eller Excel uppdaterad.

 Kanske hade Sad Girls Bar vunnit hur som helst, men World of Alidia går iallafall inte vinnande ur striden.

Kvar står woa-holders som har blottat sig genom att kapplista sina NFT:er i hopp om att bli av med dem till ett okej pris. Nu är det inte långt kvar tills kritik syns även på woa-discorden. Det är även nu som folk börjar prata ihop sig utanför discorden.

______________________

Följande projekt nominerades och sveptes av The Society fram till januari 2023.

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång